BLOGI

Esiselvitys projektin lähtökohtana

Huolellinen esityö prototyyppien teossa on kuin aakkosten opettelu ennen lukemisen opettelua. Jotkut oppivat suoraan lukemaan ilman aakkosia jo 3- vuotiaana, mutta suurimman osan meistä tarvitsee osata lukemisen peruspalikat ennen asiaan siirtymistä.

Sama periaate koskee myös onnistuneen prototyypin valmistamista. Esiselvityksellä on mahdollista välttää vakavia virheitä, ennen kuin niihin on laitettu tarjousämpärillisen verran resursseja (aikaa ja rahaa). Sudenkuoppana voi olla esimerkiksi tekninen ajatusvirhe tai epärealistiset odotukset tekniikkaa ja ominaisuuksia kohtaan. Toisaalta huolellisella esiselvityksellä voidaan saada selville, onko tuotetta mahdollista valmistaa taloudellisemmin ja voiko asiat tehdä tehokkaammin, kuin on alun perin suunniteltu.

Joissain tapauksissa esiselvitysvaiheessa ilmenee asioita, jotka poikivat kokonaan uusia ideoita. Näin käy itseasiassa varsin usein. Voidaanko esimerkiksi korvata jo olemassa oleva järjestelmä vähemmän vikaherkällä tekniikalla? Tai olisiko pienessä roolissa olevasta moduulista omaksi tuotteekseen? Toisaalta esiselvitysvaiheessa voidaan selvittää jo käytettyjen tekniikoiden hyödyntämistä. Ammattitaitoinen prototyypin ja/tai esiselvitystyön valmistaja pystyy hyödyntämään aiempaa osaamista asiakkaan eduksi.

Esiselvitystyö ei saa olla asiakkaan rahastuskeino, vaan siitä pitää saada myös konkretiaa. Se konkretia on raportti, jossa selviää muun muassa selvitetyt asiat, mahdolliset laskelmat ja simuloinnit. Lopuksi kootaan yhteen keskeiset havainnot ja ennen kaikkea se, onko varsinaisen prototyypin teko järkevää. Aina näin ei ole, kuten aiemmin mainittiin. Asiakkaan hyödyksi tulee säästyneet prototyypin kehityskulut, jotka ovat moninkertaiset esiselvitykseen nähden.

Isommat projektit tulisi aina aloittaa esiselvityksellä, joten siihen käytetty kustannus tulee hyödyksi prototyyppivaiheessa. Huolellinen pohjatyö on osa proton tekijän ammattitaitoa, jolla varmistutaan prototyypin teon järkevyydestä. Todellinen ammattilainen uskaltaa missä vaiheessa tahansa kertoa asiakkaalle, että tämä prototyyppi ei tule vastaamaan odotuksia.

On syytä huomata, että läheskään kaikki projektit eivät tarvitse esiselvitystä, vaan esiselvitys tehdään jo myyntivaiheessa ja parhaassa tapauksessa ensimmäisessä puhelussa. Tämänkaltainen työ on asiakkaalle monesti maksutonta, ainakin meillä Techatilla.

Techat Oy tekee sulautettujen järjestelmien tuotekehitystä ja siihen liittyviä esiselvityksiä. Palveluumme kuuluvat myös piirilevysuunnittelu ja protosarjojen kalustaminen käsin, myös pintaliitostekniikka onnistuu. Meiltä voit tilata vaikka yhden piirilevyn ”valmis levy käteen” periaatteella!

Esiselvitystä

Esiselvitystä